Είναι δυνατόν να μεγαλώνουν τα πόδια μου στην εγκυμοσύνη;


Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μία από τις πιο περίεργες παρενέργειες της εγκυμοσύνης είναι ότι τα πόδια της εγκύου μεγαλώνουν! Δεν αναφερόμαστε στο φυσιολογικό πρήξιμο, που προκύπτει από την κατακράτηση υγρών, αλλά στο γεγονός ότι αρκετές γυναίκες βλέπουν να μεγαλώνει τόσο το μέγεθος όσο και το σχήμα των ποδιών τους, με αποτέλεσμα να αλλάζουν νούμερο στα παπούτσια.

Και, μάλιστα, οι αλλαγές αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μόνιμες, δηλαδή μετά τον τοκετό τα πόδια δεν επανέρχονται στην προηγούμενη τους κατάσταση.

Σύμφωνα με μία έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο, περίπου το 70% των εγκύων που συμμετείχαν στις μετρήσεις είδαν τα πόδια τους να μεγαλώνουν από δύο έως δέκα περίπου χιλιοστά και να εξαφανίζεται η ποδική καμάρα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αλλαγές αυτές οφείλονται στο βάρος που παίρνουν οι γυναίκες, αλλά και στην ρελαξίνη, μια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μαλακώνει τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις στο σώμα της εγκύου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές στα πέλματα προκύπτουν κυρίως κατά την πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, ενώ στις επόμενες εγκυμοσύνες δεν παρουσιάζονται ανάλογες μεταβολές. Επίσης εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά από τους άντρες από πόνους στη μέση και από αρθρίτιδα στα πόδια, τα γόνατα και τους γοφούς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το θέμα της αλλαγής του μεγέθους των ποδιών στην εγκυμοσύνη χρήζει περισσότερης έρευνας.